“Kaya Gila” vs “Gila Nak Tunjuk Kaya” – Lelaki Ini Dengan Lantangnya Menghentam Dato Seri Vida & Dato Aliff Syukri Yang Gemar Menunjukkan Kekayaan Mereka…!!!

sumber google image

Setakat artikel ini ditulis,ana belum menemui lagi Warren Buffet dan Mark si Founder FB berselfie terkinja-kinja untuk menunjukkan kekayaannya(samada show off kereta,duit,cincin dan rumah).Warren Buffet masih tinggal dirumah yg dibelinya pada tahun 1958 dgn harga USD 31,500…

loading...

 

loading...

Kereta Hitam itu adalah kereta yg dipandu Mark Zuckerberg ke ofis.Katanya beliau tidak suka dikenali(Masyaallah humble nya orang kafir)

Kereta Coklat itu adalah kereta manusia no 2 terkaya dunia,Warren Buffet yg selalu digunakannya.

Ada 2 jenis kaya,satu “Kaya Gila” dan satu lagi “Gila Nak Tunjuk Kaya”.Yg kaya gila kebanyakkannya kafir,yg gila nak tunjuk kaya kebanyakkannya Melayu.

Bukan susah nak kenal yg kaya gila.Rockefeller,Bloomberg,Bill Gates,Vincent Tan,Warren Buffet,Robert Kuok dan lain-lain billionaire di dunia.Yg ini spesies Singa.Duit tak habis.Either you suka atau tak suka,ana ada duit berbillion sbb ana pandai buat duit.I dont care what do you think of me.

Yg gila nak tunjuk kaya pun ramai dan senang nak cam.Biasanya public figure Melayu yg ramai terlibat.Yg mcm ni namanya spesis kambing,berak tahik warna hitam macam makjun.Kaya jenis suam-suam kuku.Baru jadi jutawan dah kena kejutan budaya.Dan biasanya kaya mereka tak lama.

Skrg dalam Msia spesis mcm ni boleh tgk kat FB.Contohnya bila nak shopping kat Louis Vutton atau beli beg tangan Chanel,Marc Jobs atau Hermes,mereka buat video atau selfie(dgn harapan orang puji).Bila nak order kereta mewah,bgtau satu dunia.Rumah 10 juta under construction pun nak tunjuk pada semua orang(supaya SAH lah aku jutawan).Anak beli Bentley pun kena cerita supaya anak aku levelnya tinggi drp hangpa semua.Ini perangai kaya suam-suam kuku,sbb tu kena bgtau orang ramai atau pengguna bahawa dia kaya.Dia takut orang tak tau dia kaya so nanti orang ckp bisnes dia tak maju.So mesti mau jaga imej “kaya”(tanda bisnes hebat).Ini namanya orang kaya tapi low class.Sbb mereka ingat class terletak pada material.Pakai Prada tapi otak tak ada…

 

Berlainan dgn spesis Singa,mereka tak perlu selfie depan Louis Vutton utk bgtau “aku mampu”,sbb mereka mmg mampu.Satu dunia tahu mereka mampu.Nobody cant stop them to buy.Yg lawaknya,si Melayu jenis kaya suam-suam kuku nak beli beg tangan mahal tapi tanya harga,nampak sangat tak cukup kaya.Orang kaya gila mana ada tanya harga.BOOOOOO.Yg suka tunjuk kaya saja tanya harga takut duit tak cukup.Orang kaya gila(spesis Singa),mentaliti nya “I want this,I will pay”.

Orang kaya gila,habitatnya mmg kaya.Mindset mereka mmg kaya.Cara berfikir mereka mmg kaya.Sebab mereka kaya melalui proses yg bernilai dan matang.Mereka tak perlu tunjuk “kaya” sbb nak approval dari orang ramai.Mereka tak perlu selfie dlm helikopter bgtau “I dalam Heli yg I beli 5 juta semalam”.Atau “today I naik bisnes kelas belanja kawan-kawan sbb bisnes dah boom,habis 50k,tapi takpe nanti tuhan tambah lagi”.

Spesis Singa beli beg tangan harga 200k bg mereka takde masalah,macam RM20 je.Mereka pakai sbb mereka mampu dan puas,bkn nak bgtau orang yg mereka mampu.Yg kaya suam-suam kuku kena tunjuk di FB atau twitter utk bgtau dia spend 20k beli beg tangan.Nampak sgt dia excited jadi kaya(culture shock).Org kaya gila mcm Bloomberg atau Bill Gates,money has no value to them,bcoz its already there.They are already successful.Meaning “I have the power”.The money flows like water.Yg kaya suam-suam kuku kena bgtau satu dunia betapa hebatnya jadi kaya,lalu kena tunjuk rumah dah ada 5 bijik.Tgh plan nak beli lagi 5 bijik.So terpaksa ambik gambar dan posting di media sosial.

Biasanya public figure yg suka tunjuk kaya berjayanya tak lama.Sebab fokus mereka nak tunjuk kaya.Cuba bagi satu nama towkey produk Melayu yg dah buat produk yg dah bertahan selama 50 tahun,dan pergi ke peringkat dunia,ada?Normally yg suka menunjuk ialah yg perangai “beruk dapat bunga”.Terkejut sbb jadi kaya.

Kaya atau materials is a product of success.Tapi di Msia ni ramai yg bongok dan puja-memuja public figure sbb kaya.Terkedu tgk hebatnya sikaya pakai Ferrari.Orang kafir,mereka value success,bkn materials.Mereka hormat orang sbb nilai sukses,bkn materials.Mereka nak tau mcmana Mark sukses buat FB,bkn nak tau Mark boleh beli apa.Bukan nak tgk Mark pakai kot ada price tag 1 juta.Bcoz without Mark bgtaupun,mereka tau Mark mampu.He is a billionaire.Pernah nampak Mark selfie tunjuk cincin berlian harga 5 juta?

Budaya di Msia ni,semakin byk buat aksi badut dan propa,orang makin suka.Waktu org tgh suka,jual tahik kambing pun boleh dikatakan mujarab utk kuruskan badan.Orang pun beli sebab aksi badut yg dibuat.Kemudian beli title Datuk atau Datuk Seri,makin terserlah lah “KEKAYAAN” mereka dan dapatlah approval bahawa orang ini “HEBAT”.Lagi byk buat aksi menarik perhatian wpun aksi bodoh,makin laku lah produk.Tak pernah pulak ana nampak Armani atau Chanel buat aksi bodoh utk dpt attention.Satu lagi,boleh cuba taja rancangan “agama”,maka tunduklah Melayu dan yakinlah mereka towkey produk ini sangat beriman,lalu marilah kita membeli produk beliau.

Kalau dah mmg sukses dan jutawan spt Ronaldo atau Messi atau Usain Bolt,tak perlu ambik gmbr sendiri dan tunjuk kekayaan.Reporter atau individu lain akan snap gmbr kita tanpa kita tau.Paparazi akan kejar nak tgk koleksi kereta kita,walaupun kita sorok.Tapi jenis gila nak tunjuk kaya tak berhenti-henti cerita apa yg mampu dia beli,mcm takde cerita lain dlm hidupnya.Dia jadi seronok bila orang tahu dia KAYA,bkn seronok sbb produk dia dah sembuhkan 500 juta orang dlm dunia.

Cuba baca kisah Leonardo De Caprio.Dia suka low profile,kereta ada sebijik je sblm ni.Tapi satu dunia tahu how success he is.Tak perlu pun nak war warkan betapa “aku mampu beli mansion di Malibu” sebab aku top Hollywood actor.Malulah skit dgn orang kafir.

Ramai lagi artis Hollywood yg hebat spt Matt Damon,Denzel Washington,Daniel Day Lewis,semuanya hidup very low profile,jauh drp orang dan tak suka skandal dan gossip.Mereka tak perlu nak heboh-heboh bercinta dgn sapa,anak sekolah kat mana sbb bg mereka itu private life,buat apa nak war-war kan benda yg semua org lalui.Bagi mereka,private life is totally private life.Mereka fokus dgn kerja.Mereka ni semua jutawan,tapi high class jutawan.Orang tak peduli kalau mereka nak pakai Lamborghini atau Ferrari.Sbb mereka mampu.

Tapi spesis Melayu kambing mahu bgtau satu dunia how happy they are being “RICH” compare to others.Kadang-kadang produk pun tahap mediocre je,bkn luarbiasa pun.Tapi kisah bodoh dalam kainnya yg lebih byk dijaja dan ditertawa.

Nak bg amaran,Ostad kata riak tu berdosa.Kalau tak dengar ckp ostad dan tak patuh syariah neraka jawapannya.Koh koh koh!!!

 

SUMBER

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*