‘Udang takde ke?’ – Letih nak bersangka baik bila jadi begini

Baru nak makan, tiba-tiba datang seseorang yang tidak dikenali di tepi meja meminta duit, itu adalah perkara biasa di bandar. Terpulanglah sama ada anda mahu memberi ataupun tidak. Namun dalam perkongsian pengalaman dari wanita ini, menimbulkan banyak persoalan. Scam atau benar-benar orang susah?

LETIH nak bersangka baik bila jadi begini. Allow me to share this.

loading...

Me, husband and three kids (13, 11 and 9) late lunch kat Yaseem. Ada ayam untuk masak masala dan madu. Ada kari sotong dan daging masak hitam and of course kari campur dan papadom. All of us share lauk itu.

Baru start makan, tiba-tiba ada this lady (age early sixties) datang minta RM5. Husband said no, tapi kalau nak join makan, silakan.

loading...

Dia berdiri di tepi meja and ‘scrutinised’ lauk kami, and then tanya dengan muka selamba.

“Udang takde ke?”

Husband pandang muka I dan I sepak kaki dia. I softly said to my husband, “She’s not getting what the kids didn’t request”.

I told her, “Tak mampu udang, mahal. Nak makan, marilah.”

Dia pun duduk di meja sebelah. Saya minta waiter nasi sepinggan dan papadom serta tanya dia nak lauk apa.

“Sotong aje,” katanya.

Cedokkan kuah dan bagi four big ring slices of sotong. Minta air sirap.

Makcik itu suap 2-3 sudu saja nasi, tapi sotong habis. Nasi terbiar macam itu saja dengan sekeping papadom. Siap boleh merungut air sirap manis sangat, suruh tambah air sebab dia tak boleh minum minuman yang manis.

Told her off, why ordered sirap in the first place? Kami semua minum ais kosong saja.

Before she left Yaseem, sempat lagi pergi dari meja ke meja minta duit. Bajunya kemas dan cantik, baru balik dari klinik katanya. Klinik swasta, bukan klinik kesihatan sebab saya nampak plastik ubatnya.

Jenuh lepas itu nak explain pada anak-anak how to go about helping others, when ‘beggars can now be choosers’.

Sumber: Pana, Nur Yusof

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*